Odgovori na najčešće postavljena pitanja u astrologiji

Odgovori na najčešće postavljena pitanja u astrologiji

Da li je istina da podznak više deluje posle tridesete godine života?

Nije istina. Prvo zašto baš nakon tridesete? Zašto bi se podznak ili prvo polje odnosilo baš na taj period? Podznak ili prvo polje predstavlja fizičku, mentalnu i emotivnu konstituciju ličnosti. Ako imate Sunce u Biku što bi dalo niži rast (naravno o rastu ne možemo da govorimo samo na osnovu položaja Sunca), a podznak u Strelcu ili Vodoliji što bi dalo viši rast, ne možete imati niži rast do tridesete godine, a onda nakon tridesete godine porasti za na primer, dvadeset cantimetra.

Dakle, podznak vam je kao jedan prozor kroz koji gledate u život i posmatrate svet od rođenja do kraja života. Imate Devicu na podznaku? Onda kroz taj prozor gledate pažljivo, analitički i kritički, kako u mladosti, tako i u zrelijem dobru. Prema tome, podznak je pored Sunca i Meseca najvažniji „elemenat“ u natalnoj karti i kao takav sve vreme ima isti uticaj.

Da li je tačno da postoje dobre ili loše planete?

Ovo je tačno, međutim ne možemo ostati na uskom i uniformisanom gledanju. Nekada će nas nešto dobro kazniti ili uvući u problem. Na primer, jeste dobro, ako dobijete glavni dobitak na lotu, ali ako vam taj dobitak omogući da kupite brz i jak automobil, pa se slupate ili izgubite glavu, onda to ipak nije dobro.

Isto tako, možete upasti u veliku krizu i izgubiti posao, ali ako nakon toga dobijete posao koji ste možda najviše i želeli, onda to postaje dobro. Možda će vas loša egzistencija i nedostatak posla primorati da odete u inostranstvo, a onda tamo sretnete i ljubav svog života. Nema „rasta“ sa čokoladom u rukama i tu se uopšte ne treba zavaravati.

Da li je istina da se iz natalne karte može proceniti dužina života?

Moje mišljenje je da ne može. Astrolog može da ukaže na kritične, krizne ili opasne periode, ali na pitanje „Kada?“ odgovor ima samo onaj gore kako god ga zvali (Bog, Svevišnji, Apsolut…).
Postoje neke tehnike koje se primenjuju za određivanje dužine života, ali uglavnom su fulali oni koji su ih primenjivali. Smrt je najveća tajna. Ona je u simbolici Škorpije u kojoj je mnogo toga zaključano.

Dakle, na krizne i kritične periode astrolog može i to sa velikom preciznošću da ukaže, ali preko toga ne može, a i zašto bi mogao?

Da li je istina da Jupiter u sedmoj kući daje srećan i berićetan brak?

Može, ali uopšte i ne mora. Jupiter u nepovoljnoj manifestaciji daje preterivanje, sklonost aferama, naivnost, halapljivost, filozofiju „lako ćemo“ i odsustvo odgovornosti. On traži „još, još i još“, pa onda uvećati i proširiti što se može manifestovati od neverstva, partnerskih odnosa u kojima se luta sve do više brakova. Šta će od ovoga biti, zavisi od situacije sa Jupiterom, kao i od  ostatka natalne karte.

Da li je dobro astrološki „nameštati“ začeće ili u kojem znaku će dete biti rođeno i pod kakvim uticajem neba?

Mislim da nije, jer dete bira roditelje, a ne roditelji dete. U ovaj „plan“ Univerzuma ne treba se mešati, jer svako dolazi na ovaj svet tako što prethodno bira na nekom drugom nivou život koji će živeti. Na tome se „radi“ u periodu između smrti i novog rođenja.

Odgovori na najčešće postavljena pitanja u astrologiji

Da li je loše imati Urana u sedmoj kući partnerstva i braka?

Verovatno je u prošlosti ovo i bila nezgodna pozicija. Međutim, danas, dakle u današnje vreme, a da ne spominjemo budućnost, ova pozicija više nije tako neobična i nepovoljna.

Da li moram da imam povoljne tranzite prema natalnim planetama za vreme operacije?

Ne mora. Ljudi se bespotrebno plaše nepovoljnih tranzita u ovakvim situacijama, pa ne idete na ples ili neku zabavu. Operacije predstavljaju izazovne situacije i zbog toga su najčešće i praćene izazovnim aspektima i tranzitima, a jedino se kroz izazovne situacije, pa tako i izazovne aspekte, rešavaju i problemi.

Da li je istina da se Bik i Škorpija najjače privlače i da je njihov strastan zagrljaj nemoguće izbeći?

Ima u ovom istine. Prvo, ovim znacima vladaju Venera (Bik) i Mars (Škorpija). Drugo, ova dva znaka u prirodnom horoskopu zauzimaju osu dva-osam, a ovo je vrlo harizmatična i seksualna osa. Treće, Venera kao vladar ženskog znaka Bika predstavlja eros i telesno uživanje. Ona u Biku izaziva i privlači svojim oblinama, dok Mars ima želju da prodre u telo. Energija (Škorpija) Marsa ovde juri ka vrtlogu koji je usisava i uvlači u sebe – Materija (Bik).

Da li je istina da Saturn u drugoj kući daje siromaštvo i teške materijalne uslove?

Može, ali ne mora, a može biti čak suprotno. Negde ukazuje na težu materijalnu situaciju, međutim postoje i horoskopi gde je Saturn u drugom polju i donosi bogatstvo. Naravno sa Saturnom novac ne može pasti sa neba, ali uz naporan rad, a onda i odgovoran pristup prema materijalnim vrednostima nije neobično da daje dobru i stabilnu finansijsku situaciju. Prema tome, mnogo zavisi kakav je položaj Saturna, kao i ostatak horoskopa. Navešću samo dva primera, a ima ih dosta. Čovek koji je izabran za najboljeg menadžera u 20. veku i koji je puno imao para imao je i Saturna u drugom polju, pa eto i poznati glumac Entoni Hopkins ima ovde Saturna.

Da li Saturn može da nagradi?

U pricipu možemo reći da vas svaka planeta može nagraditi. Mars će vas nagraditi ako pokažete hrabrost i borbenost, Merkur će vas nagraditi ako pokažete razumnost, a Saturn će vas nagraditi ako pokažete sposobnost odricanja i napora. On može da nagradi, ali prethodno treba proći patnju, svu težinu tereta na leđima, trpljenje i strpljenje, odlaganje zadovoljstva, pa tek kroz vreme Saturn može da nagradi i to tačno onoliko koliko ste zaslužili.

Da li Saturn u aspektu sa Venerom ili u sedmom polju uvek ukazuje na starijeg partnera?

Može da ukaže na starijeg partnera, ali nije suština u tome, pa zbog toga, partner ne mora da bude značajnije stariji već je zreliji, ozbiljniji i mudriji u odnosu na godine koje ima. Na primer, neka ima dvadeset pet godina, ali po načinu razmišljanja, stavovima i pogledu na život izgleda i deluje kao da je mnogo više stariji.

Da li mogu odlaskom u neki drugi grad ili zemlju u vreme svog rođendana da „poboljšam“ svoj solar (za one koji ne znaju to je vrsta godišnje karte)?

Ne može, jer je natalna karta alfa i omega. Ništa ne može da vam se desi u solarnoj karti ili godišnjem horoskopu, ako toga nema u natalnoj karti.

Da li imamo slobodnu volju?

Ona postoji, ali kao potpuna ne postoji. Na primer, ako postoje u natalnoj karti neke predispozicije za bolest ne možete birati od čega ćete se razboleti. Ne možete birati koje ćete imati talente, ne možete birati da li ćete se roditi u Siriji ili negde na Floridi, a znate i sami koliko to ima uticaja na dalja životna događanja. Ne možete birati sa koliko godina ćete umreti i na koji način. Naravno, ipak ste negde ovo sve izabrali na drugom nivou pre rođenja, ali to je sada već druga priča.

Takođe, poznato vam je da smo uključeni u društvena događanja, odnosno da uzimamo učešće u društvu i da smo okruženi drugim ljudima, pa često možemo da zavisimo i od toga. Nekada ćete zavisti od svog šefa.

Međutim, svi vi raspolažete sa nekim svojim alatom u sopstvenim horoskopima koji koristite kroz život. Dakle, važno je kada ćete koji alat da koristite i na koji način? Na primer, da li ćete u slučaju aspekta između Sunca i Marsa koristiti agresiju ili hrabrost? Da li ćete u slučaju nepovoljnog aspekta između Venere i Saturna pobeći zbog partnerovih problema ili ćete ostati da mu pomognete u njegovim problemima? Hoćete li dozvoliti da vas preosetljivost i slabost Marsa u Ribama odvuče u alkohol i drogu ili ćete snagu vući iz emocija i inspiracije? Da li ćete biti probirljivi sa Saturnom u drugoj kući i birati poslove ili ćete prihvatiti svaki posao kao obavezu i odgovornost? Da li ćete dozvoliti nepovoljnom tranzitu Marsa prema natalnoj Veneri da izazove rat u ljubavnoj vezi ili ćete iskoristiti ovaj uzbudljiv trenutak da strasno, ali i otvoreno pokažete emocije i ono što osećate?

Da li je najbolje da se povučem na neko vreme dok traje nepovoljan tranzit?

Ne treba da se isključujete iz života. Pokušajte da razvijete pozitivan potencijal tog aspekta ili tranzita. Recimo, da je Saturn u kvadratu sa Venerom, usmerite energiju na suočavanje i rešavanje strahova (Saturn) koji ometaju osećanja, opuštanje i ljubav (Venera). Otkrite odakle dolazi strah ili bol i uradite nešto u vezi toga. Uradite nešto da se suprotstavite tom delu sebe koji je spreman na negaciju i odbacivanje pod uticajem ovog tranzita.

Koja je astrologija bolja? Moderna, zapadna, tradicionalna, vedska…?

Nema bolje ili lošije astrologije. Najvažnije je da astrolog zna da protumači horoskop. Ne bitno je na koji način će neko rešiti matematičku jednačinu. Bitno je da rezultat bude dobar.

Da li astrolog sve zna?

Ne.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top